031 316 392 info@pddravograd.com

Na izhodišču 2. letošnje turno kolesarske ture na Košenjak, se nas je na avtobusni postaji Dravograd zbralo 8 članov Turno kolesarskega odseka PD Dravograd.

Po starem, lepo urejenem mostu čez Dravo in po kolesarski stezi do roba mesta, smo pri cerkvi sv. Janeza zavili desno proti gručastemu naselju Vič - posejanemu okoli cerkvice sv. Lenarta na Viškem polju. Tu se je kolesarska pot začela strmo vzpenjati mimo kmetije Kunc, Armel in Luč proti Koparčevemu vrhu (1058 m) na Goriškem vrhu, kjer je naklonina poti rahlo popustila. Začeli so se odpirati čudoviti pogledi na dravsko dolino in Koroške gore v ozadju.
Od tu naprej je bilo kolesarjenje lahkotnejše, pot ki se počasi dviga mimo kmetije Mungos in Kobolt nas je pripelja do planinskega doma Košenjak (1169 m).

Po počitku in osvežitvi, smo se spustili nekaj sto metrov po kolovozu proti naselju Ojstrica in nato zavili levo proti vrhu današnjega cilja, 1522 m visokemu Košenjaku.
Ob klopci kjer se kolovoz drugič križa s planinsko potjo (1340 n.v.m.), smo zaupali kolesa Mitji, Micu in Vasonu ter se odpravili proti vrhu (okoli 20 min. hoda).
Po povratku s Košenjaka smo se pogovorili o tehniki vožnje v občutljivem naravnem okolju in odnosu pohodnik-kolesar, se spravili na kolesa in se odpravili proti naselju Goriški vrh do kmetije Vivod, kjer smo se priključimo na lokalno makadamsko cesto, ki nas je pripeljala do Starega Gradu s prijaznimi gostitelji v gostišču.
Po kratkem a vrednem postanku (s čudovitim razgledom na Dravsko dolino z Uršljo goro v ozadju) je sledil še spust v Dravograd, do izhodišča kolesarske poti.

Skupna dolžina poti: 28,2 km
Dolžina poti (hoja): 2,2 km
Višinski metri (kolo): 1020 m
Višinski metri (hoja): 180 m
Potreben čas: 3,30 h
Težavnost (kolo): V3, S3 (deli poti V4, S4)
Težavnost (hoja): lahka (pri napredovanju ni potrebna uporaba rok)

Zanimivosti ob poti:
1. Cerkev sv. Vida v Dravogradu,
2. Cerkev sv. Lenarta na Viškem polju,
3. Planinski dom Košenjak,
4. Stari grad (12 stol.).

Vodnika: Danilo Golob (vodja) in Mitja Epšek (pomočnik)