031 316 392 info@pddravograd.com

V januarju 2017 smo izbrali za destinacijo smučanja, Francijo, smučarsko središče Les 2 Alpes . Z avtobusom se je 39. smučarjev, 3. otroci (9. Dravograjčanov) ponoči ob 2 uri, 7.1. odpravilo z avtobusne postaje v Žalcu na smučanje. Z vmesnimi postanki preko Italiji do Francije v Les 2 Alpes smo prispeli ob 16 uri. Namestili smo se v apartmaje v Edelweiss z vso  smučarsko opremo, zimsko garderobo itd. Od nedelje do četrtka smo aktivno smučali in spoznavali lepote Les 2 Alpes. Po zajtrku je bilo potrebno pohitet, da smo s smučanjem pričeli ob 10 uri in končali ob 16,30 uri, z opoldanskim odmorom in okrepčilom. Navdušili so nas lepo urejene proge, ki se iz mesta na višini 1650 m.n.m. dvigujejo vse do 3600 m.n.m. V petek smo zaradi snega in megle smučali samo 3 ure. V Slovenijije je bil sibirski mraz (-20 C) v obdobju 7-14. 1., v Franciji so bile normalne zimske razmere (-4 C na 1650 m.n.m.) na 3400 m.n.m ob vetru tudi do -15°C .   Iz višine 3200 m.n.m. smo se z gorsko podzemno železnico povzpeli na 3400 m.n.m. Lepo urejen proga v dolžini cca. 10 km je speljana z  vrha v dolino do mesta Les 2 Alpes.

DSC02408 resize

V predelu smučišč od 3200 m.n.v. do 3600 m.n.v se razprostira ledenik na katerem je smučanje tudi v poletnih mesecih. V ledenik je izkopan rov v katerem so umetniki iz leda izklesali skulpture človeka, slona , kuščarja itd. Po enotedenskem smučanju smo polni vtisov in lepih doživetij zapuščali smučarski paradiž z željo, da se še vrnemo na smučanje v Francijo tudi naslednje leto.

DSC02448 resize

Predstavitev Les 2 Alpes

Kot že ime pove, je Les 2 Alpes nastal na področju dveh visokogorskih planin med vasema Venosc in Mont-de-Lans ter se prebil med najbolj priljubljena smučišča na svetu.

Na dveh gorah:  Ena najstarejših smučarskih vasi v Franciji leži na 1.650 metrih nad morjem in je še danes zaznamovana z rustikalnimi zgradbami, ki se s sodobno arhitekturo zlivajo v eno. Prijetno vzdušje dopustnikom zagotavlja tudi varnost in veliko udobja. Glavna postaja smučišča je lahko dostopna iz vasi, letos pa so uredili še novo 2-kilometrsko modro progo, ki se spusti z vrhov smučišča in vsem smučarjem omogoča udobno vrnitev.

Vrhunec Les 2 Alpes je Mont de Lans, največji prevozen ledenik v Evropi, ki z vrha ponuja nepozabno panoramo na Mont Blanc, Centralni masiv, Mont Ventoux in druge vrhove. Na voljo je več privlačnih črnih prog (na primer Grand Couloir) in strmih pobočij ter kar 800 (osemsto!) hektarov freeride terenov, predvsem na ledeniških poljih gore Pic de la Grave. Ob sredah nudijo brezplačno usposabljanje za varen freeride, privoščite si lahko svoj prvi heliski, petkrat na sezono pa priredijo tudi Full moon skiing za največ 200 udeležencev, ki do sončnega zahoda uživajo v nemotenem smučanju na ledeniku, sledi večerja v planinski koči, nato pa spust do vasi v soju polne lune.

Zabavate se lahko tudi brez smuči. Izmislili so si zimski trail (tudi večerni), na veliko ‘furajo’ fat bike in klasični MTB po snegu (od letos imajo tudi s pomočjo elektro motorja), spuščajo se s padali in raziskujejo gore z motornimi sanmi, krpljami ali pasjimi vpregami. V vasi so bazen, drsališče in kar 10 manjših wellnessov, na izlet pa morate tudi v obe staroalpski vasici Vonesc in Mont de Lans, kjer se je vse skupaj začelo …

Karakteristike smučišča v številkah:

1.280–3.560 m.n.m.

49 naprav (7 sedežnic/20 vlečnic/22 gondol)

225 km smučarskih prog (44 črnih/103 rdečih/78 modrih)

20 km tekaških prog

Freestyle land, Halfpipe, ledenik 3.560 m.n.m., speedriding, heliski, Big Air Bag

DSC02411 resize 

 

 

Uredil: Jože Kladnik