031 316 392 info@pddravograd.com

POHOD NA STEGOVNIK 1692 M, DNE 8. JUNIJA 2024

 

 

V soboto dne, 8. junija 2024 smo se planinci PD Dravograd podali na malo obiskan vrh Stegovnik, ki je naj markantnejša gora v vzhodni veji Košute med Jezerskim in Tržičem. Pohoda se je udeležilo 8 planincev.

Prevoz smo imeli organiziran z osebnimi avtomobili. Do izhodišča smo se pripeljali po najkrajši poti, to je čez Avstrijo in mejni prehod Jezersko. S pohodom smo startali v zaselku Dol, do katerega smo se pripeljali iz Sp. Jezerskega mimo gostišča Kanonir. Pred zapornico na gozdni cesti smo zaparkirali. Pot na Stegovnik je dobro označena. Najprej smo hodili po gozdni cesti, ravno prav za ogrevanje. Na večji travni jasi s hišico smo se malo oddahnili. Sledil je polurni vzpon po gozdu do Močnikovega sedla. Slišali smo ropotanje strojev za spravilo lesa, ki je v tem območju kar intenzivno. Zaradi spravila lesa je nastalo veliko novih gozdnih vlak, ki kazijo gozdno idilo. Pot od Močnikovega sedla do sedla Fevča je bila zložnejša in bolj zanimiva. Do tega sedla je možno po več poteh, tudi iz Jeledola. Sledil je vzpon po severnem grebenu pogorja. Kmalu smo prispeli na vršnji greben, kjer so se odprli čudoviti razgledi proti celotnemu ostenju Košute. Zadnji del poti po grebenu smo uživali med dišečimi borovci oz. ruševjem. Na vrhu smo opravili vsa »standardna« opravila: vpis v vpisno knjigo, slikanje, malicanje, razgledovanje, skratka – počivanje in uživanje.

Vračali smo se po drugi poti. Najprej smo nadaljevali po vršnjem grebenu proti jugu in se nato po strmih okljukih spusti do najnižje točke. Pot nas je potem vodila skozi izredno slikovito naravno znamenitost Stegovnikovo okno (to je pravzaprav skupek več lukenj). Nadaljevali smo po prijetnih potkah pod ostenjem Stegovnika proti sedlu Fevča vse do razcepa poti, kjer smo to pot zapustili in se po gozdnih cestah spustili do jase s hišico in s tem zaokrožili našo turo. Sledil  je zadnji spust po gozdni cesti do naših jeklenih konjičkov.

Za celotno turo s počitki vred smo porabili dobrih 6 ur hoje.

 

Zapisala: Ivana Kotnik, vodnica