031 316 392 info@pddravograd.com

POHOD NA BLEGOŠ (1562 M)

PD Dravograd je 27. maja 2023 v lepem sončnem vremenu izpeljalo pohod na Blegoš (1562 m) in Koprivnik (1393 m). Pohoda se je udeležilo 9 planincev. Celotno turo smo premagali v petih urah.Izlet na Blegoš je bil planiran že v lanskem letu, a je zaradi slabega vremena odpadel. Je drugi najvišji vrh Škofjeloškega hribovja, dviga se med Poljansko in Selško dolino. Na vrhu so še vidni bunkerji Rupnikove linije zgrajene pred drugo svetovno vojno. Blegoš je izredno razgleden vrh. Vidimo Julijce, Karavanke, Kamniško Savinjske Alpe, Škofjeloško in Polhograjsko hribovje.

Z osebnimi avtomobili smo se iz Poljan nad Škofjo Loko odpeljali do našega izhodišča nekoliko vzhodneje od Črnega kala, do koder smo se vrnili peš po cesti in po strmi poti krenili proti Blegošu. S počasnim in prilagojenim tempom smo premagali ta vzpon v dobri uri in pol. Večina poti je speljana po bukovem gozdi, zadnji vršni del pa po travnatem pobočju, tokrat posejanim s prvim pomladanskim cvetjem in bunkerji na Rupnikovi liniji. Razgled z vrha pa res enkraten in uživaški. Po obveznem fotografiranju v različnih pozah smo se spustili na zahodno stran planine, kjer nas je vabila Koča na Blegošu. Tam smo se okrepčali ob obilni ponudbi iz nahrbtnikov in kuhinje v koči, znani tudi po dobrih flancatih. Podkrepljeni in dobre volje smo se vrnili po drugi strani do Črnega kala. Ker smo imeli še dovolj časa, smo se namenili preko vrha Romovec še na Koprivnik (1393 m), seveda z rahlimi težavami na začetku vzpona zaradi pomanjkanja markacij na Črnem kalu za pot na Koprivnik. Ampak s pomočjo aplikacije maPZS smo uspeli. Za to prečenje smo porabili dve uri.Z avtomobili smo se potem po stari vojaški cesti spustili v Selško dolino z vmesnim kratkim postankom na turistični kmetiji Žgajner na Zaprevalu ob smučiščih Stari vrh.

Domov smo se vrnili v poznih popoldanskih urah in se razšli z željo kot vedno, da se še družimo in potepamo skupaj po planinskih poteh.

Zapisala: Ivana Kotnik