02 872 01 03 info@pddravograd.com

POHOD OD košenjakA DO golicE V AVSTRIJI in nazaj

Dne 3. In 4. avgusta 2019 smo se podali na pohod od našega planinskega doma

na Košenjaku do Golice (Koralpe) in drugi dan po isti poti nazaj.

Dvodnevni pohod smo začeli ob 6 uri zjutraj na parkirišču pri planinskem domu Košenjak. Zbrala se nas je mala skupina, a navdušenja nam zato ni primanjkovalo. Polni svežih moči in nahrbtnikov smo krenili na pot. Vrh Košenjaka smo zaobšli po zahodni strani in pri Roshute že prvič počivali in uživali ob Erikini kavi. Nadaljevali smo po kolovoznih poteh, srečavali obiralce borovnic in kmalu prečkali cesto Labod-Ivnik. Hodili smo vseskozi po gozdu in zato nas kljub visokemu poletju sonce ni preveč utrujalo. Po 4 urah hoje smo ugledali planoto, kjer je vabila koča Bradlhute in kjer smo v daljavi že videli naš cilj – vrh Golice.

Ker smo pomalicali že prej, se pri koči nismo ustavili. Sledil je rahel vzpon po gozdnih cestah z razgledom na Labotsko dolino in vabljivimi borovnicami ob cestah, ki se jim nismo mogli upreti. Pastirsko kočo, kjer smo imeli rezervirano prenočišče, smo dosegli po 7 urah hoje. Po kosilu smo se po prostranih pašnikih odpravili proti vrhu Golice. Vreme se je začelo kujati in v zadnjem delu nas je že zajela rahla nevihta. K sreči je bila »zimska« soba odprta, da smo lahko vedrili.

Ko je prenehalo deževati, smo se podali nazaj do koče. Ohladilo se je, tudi vetrovno je postalo. Po treh urah hoje smo prispeli v toplo in prijetno

zavetje naše nastanitve. Postreženi smo bili z dobro večerjo, odlično smo tudi prespali na skupnih ležiščih.

Naslednji daj je povratek domov potekal po isti poti. Počitek smo izvedli pri koči Bradlhute, kjer smo se okrepčali. V prijetnem klepetu in opazovanju dogajanja in narave okrog nas smo po 7 urah tik pred dežjem prispeli na naš planinski dom, kjer smo zaključili precej naporno, a zelo prijetno turo z obljubo, da jo naslednje leto spet izvedemo.

Zapisala: Ivana Kotnik